İngilizce, dünyada en çok öğrenilmeye çalışılan ikinci dildir. Bu yüzden sizinde İngilizce öğrenmek istiyorum dediğinizi duyar gibiyim.

Fakat İngilizce nasıl öğrenilir sorusu burada daha önemli bir kısmı oluşturmaktadır. Evde İngilizce öğrenmek daha mantıklı geliyorsa veya öyle olması gerekiyorsa, sonuçlara giden en kolay yol hangisidir?

Bu eksiksiz kılavuzda, adım adım tavsiyeleri bir araya getirdik.

Hızlı ve Kolay İngilizce Öğrenme İçin 14 İpucu:

Ağırdan Alın

ingilizce öğrenmek için acele etmeyin

Bir öğretmenin yardımı olmadan İngilizce öğrenmeye karar verdiyseniz, işleri yavaşça yapmanız gerekir.

Gerçekçi hedefler belirleyin ve her gün İngilizce öğrenmek için belirli bir zaman ayırın. Otuz dakika iyidir, ancak daha fazlasını yapabilirseniz bu daha da iyidir.

Mümkün Olduğunca İngilizce Konuşmaya Ağırlık verin

ingilizce öğrenmek için ingilizce konuş

Hızlı bir şekilde İngilizce konuşmayı öğrenmek konusunda kararlıysanız, en etkili yol akıcı bir konuşmacı ile düzenli olarak sohbet etmekten geçmektedir.

Dil becerilerinizi yüksek sesle test etmeyi ne kadar hızlı aşarsanız, o kadar hızlı konuşabilirsiniz.

Örneğin, Michigan Üniversitesi tarafından 2016 yılında yayınlanan bir araştırma, web kamerası üzerinden sohbet ederek bir dili öğrenen öğrencilerin geleneksel yöntemleri kullananlara göre çok daha hızlı sonuçlar alma eğiliminde olduğunu göstermiştir.

Bilim insanları, yeni bir dil öğrenmeye başlarken iki grup öğrenci üzerinden varsayımlarda bulunmuşlardır:

A Grubu dilbilgisi ve kelime alıştırmaları kullanarak çalışmaktaydı

Grup B, video teknolojisini kullanarak konuşarak öğrenmekteydi

On iki hafta sonra, Grup A’nın önemli bir gelişme göstermediği, ancak Grup B’nin dil becerilerini önemli ölçüde geliştirdiği bulunmuştur.

Daha çeşitli sözcük dağarcığı kazanmışlar, dinlediğini anlama testlerinde daha iyi performans göstermişlerdir, dilbilgisini daha iyi kullanabilmekteydiler ve daha özgüvenli konuşabiliyorlardı.

Çocuk Gibi Düşünün

Size biraz basit gelebilir, ancak çocuklar için olan İngilizce kaynakları kullanmak, bir dil öğrenmeye başlamanın mükemmel bir yoludur.

Çocuk kitapları, filmleri ve TV şovları temel İngilizce kullandığı için, anlaması çok daha kolaydır.

Diğer kendi kendine çalışma sistemine uygun olan ders kitaplarınız ve dil öğrenme materyallerinizle birlikte çocuk kitaplarını ve filmlerini kullandığınızda ne kadar etkili bir yöntem olduğunu hemen farkedeceksiniz.

Anlamadığınız çok az şey olacak ve bu güveninizi artıracaktır. Bir şeyi başka bir dilde anlayabilmekten daha iyi bir his yoktur.

Her Şeyi İngilizce Dinleyin

İngilizce öğrenmenin harika olan diğer bir yanı ise, bugünlerde neredeyse her şeyin İngilizce olmasıdır. Bu bize her gün onunla bağlantı kurmamız için daha fazla fırsat vermektedir.

Düşünürseniz, çocuklar ana dillerini ilk kez öğrendiklerinde okuyarak veya yazarak öğrenmiyorlar.

Çevrelerindeki insanlardan – ebeveynleri, erkek ve kız kardeşleri, en sevdikleri çizgi filmler vb. – kelimeler algılamaya başlarlar. İlk başta, çok az şey anlıyorlar ya da hiçbir şey.

Ancak zaman geçtikçe, daha fazla kelime hazinesi edinirler.

Bu kelime dağarcığı yavaş yavaş cümlelere dönüşür ve bu ifadeler daha sonra tam cümlelere yerleştirilir, bu da sonunda çocukların basit konuşmalara katılmasına ve anlamasına izin verir.

Evde İngilizce öğrenmenin en eğlenceli tarafı da radyodan veya başka yollar ile İngilizce bir şeyler dinlerken bir yandan da kelimelerin hafızada kalmasını sağlamaktır.

İngilizce olan podcastlerden de yararlanabilirsiniz.

Radyo ve TV programları online olarak mevcut olduğundan, kendi kendine İngilizce dinleme becerilerinizi her yerde geliştirebilirsiniz!

Yürürken veya bir trende oturuyor olsanız da, kendinizi yine de İngilizceye kaptırabilirsiniz.

BBC Radyo 4, İngilizce öğrenmeyi, İngiliz kırsalında yaşayan insanların hayatlarını anlatan bir radyo pembe dizisi olan “The Archers” da dahil olmak üzere çok çeşitli programlarla eğlenceli hale getirebilirsiniz.

Pembe diziler normal günlük yaşamla ilgili programlardır, bu yüzden doğal İngilizceyi öğrenmenin harika bir yoludur ve ileri düzey öğrenciler için mükemmeldir.

Bir diğer popüler program ise ünlü veya önemli kişilerin müzik, kitap ve ıssız bir adaya götürdükleri bir eşyayı seçtikleri “Desert Island Discs” dir.

Bu, İngilizce sohbetin ritmini ve tonlamasını dinlemenin iyi bir yoludur.

NHK Dünya Radyosu, Japonya’da yaşayan veya Japonya ile ilgilenen insanlar için harikadır. Japon müziği, kültürü ve yemekleri ile ilgili programlara sahiptir. Sunucular farklı ülkelerden olduğundan, farklı aksanları dinlemenin harika bir yolu.

Kelime Bilginizi Geliştirmek İçin İngilizce Kelime Kartları Deneyin

Fakat bu tavsiyeye bir uyarı ile başlanması gerekiyor. Kelime kartları İngilizce öğrenirken yanlış bir arkadaş olabilir ve bu da kelimeleri bağlamları olmadan öğrenmek için çok fazla zaman harcamanıza neden olur.

Bununla birlikte, bol miktarda konuşma pratiğiyle birleştirildiğinde, birçok yeni kelimeyi nispeten hızlı bir şekilde ve evde İngilizce öğrenmek için kolay bir yoldur.

Neyse ki, pek çok harika ve ücretsiz uygulama var, böylece nereye giderseniz gidin kelimeleri ezberlemeye başlayabilirsiniz!

Haberleri İngilizce Okuyun ve Dinleyin

Dünyada neler olup bittiğini bilmek zaten harikadır, ancak aynı zamanda size arkadaşlarınızla, ailenizle, meslektaşlarınızla vb. konuşabileceğiniz bir şeyler de verir.

İnsanlar genellikle haberlerle ilgili konuları tartışır, bu nedenle neler olup bittiğini bilmiyorsanız sohbete katılamazsınız.

Artık İngilizce haberleri dinleyerek veya okuyarak İngilizce sohbetlere katılma şansınızı artırabilirsiniz.

Sadece neler olup bittiğine dair bilginizi geliştirmekle kalmayacak, aynı zamanda yeni kelimeler öğrenmenin de harika bir yoludur.

Haberleri tam olarak anlayacak kadar İngilizceniz yoksa, önce ana dilinizde okumayı veya dinlemeyi, ardından onu tekrar İngilizce okumayı ve dinlemeyi deneyin.

Çok anlayamazsanız endişelenmeyin.

Ayrıca tekrar çocuk materyallerine dönebilir ve haberlerinizi TIME For Kids’ten alabilirsiniz.

Haberleri İngilizce olarak ne kadar çok dinler ve okursanız, İngilizce sohbetlere tam anlamıyla katılabileceksiniz – ve artık sessiz yabancı olmayacaksınız!

İngilizce Öğrenmek için Filmleri İngilizce Olarak İzleyin

Çoğu film Hollywood’dan geliyor ve tüm Hollywood filmleri İngilizce. Bu, film izlemeyi seviyorsanız, İngilizce filmlerinin evde İngilizce öğrenmek için harika bir yol olduğu anlamına gelir.

Başlangıçta, aşina olduğunuz ve daha önce ana dilinizde izlediğiniz filmleri izleyin.

Size aşina olmadığınız kelimeler için bağlam sunacağından hikayeye aşina olmanıza yardımcı olur. Anlama düzeyinize göre Türkçe veya İngilizce altyazıları tercih edebilirsiniz.

Yine, not defterinize yararlı olduğunu düşündüğünüz ifadeleri yazın. Bunları kullanarak alıştırma yapın ve daha sonra bu sözlerle kendi konuşmalarınızı hayal etmeye çalışın.

Kulağa doğal gelen diyaloglar yazabilir, hatta aynada kendinizle konuşabilirsiniz (kimseye söylemeyeceğiz!). Unutma: Ne kadar çok tekrar edersen, o kadar çok hatırlarsın.

YouTube’dan Faydalanın

ingilizce öğrenmek için youtube

YouTube’da akla gelebilecek her video var. Eski komedi dizileri, film fragmanları, TV reklamları, öğretici videolar ve çok daha fazlası.

Ne ile ilgileniyorsun?

Müzikle ilgileniyor musunuz?

Moda?

Golf?

Köpek Eğitimi?

İlgi alanınız ne olursa olsun, onu İngilizce olarak YouTube’daki arama alanına yazın, bir video seçin, ardından izleyin ve dinleyin. Bir konuyla ilgilendiğinizde, konuyla ilgili geçmiş bilginiz zaten vardır, bu nedenle öğrenmek ve anlamak çok daha kolay olacaktır.

Pratik İngilizce öğrenme için özel olarak hazırlanmış YouTube kanalları bile var.  Ayrıca, kendi düzeyinizde evde İngilizce öğrenmek için olanak tanıyan, özellikle diğer milletlerden İngilizce öğrenenler için hazırlanmış online İngilizce kursları da vardır.

Ünlü İngiliz yayın istasyonu BBC’nin İngilizce öğrenenler için kendi kanalı var. Abone olun ve en son gelişmelerden haberdar olun.

Online Dil Forumlarına Katılın

Sıfırdan İngilizce ve iletişim becerilerinizi geliştirmenin bir başka harika yolu da, insanların ilgilerini çeken konuları tartıştıkları bir dizi online foruma katılmaktır.

Diğer kullanıcılar ile konuşmaları devam ettirmeye çalışın veya insanların yanıt vermek isteyeceği bazı yararlı bilgiler yayınlayın.

Konunuz altında yorum yazan kişilere cevap vermeyi unutmayın, çünkü yapmazsanız, bu İngilizce öğrenme yöntemi etkisiz olacaktır.

İyi olan her şey gibi, İngilizce çalışmak ve dolayısıyla öğrenmek de zaman alır.

İlk birkaç ayda, hatta yıllarda İngilizcede akıcı olmayı bekleyemezsiniz, ancak harika olan şey, evde kendinize ne kadar çok yardım ederseniz, bu o kadar hızlı olacak.

Kendinizi İngilizce ile çerçeveleyin ve buna her zaman eğlence katın!

İngilizce öğrenmenin daha ileri yönlerini araştırmaya başladığınızda, içgörülerinizi, atılımlarınızı ve hayal kırıklıklarınızı diğer insanlarla paylaşmak çok motive edici olabilir.

Pratik İngilizce öğrenme için diğer öğrencilerle bağlantı kurmanın bazı harika yolları:

  • Reddit’in İngilizce forumunu deneyin
  • Preply’nin Soru-Cevap bölümünde zor soruların yanıtlarını alın
  • ESL öğrencileri için herkese açık Facebook gruplarını arayın

Telefon ve Sosyal Medya Ayarlarınızı İngilizce Olarak Değiştirin

Bir sonraki adıma geçmek mi istiyorsunuz? Şimdi, dili olabildiğince fazla tanımanın zamanı geldi.

Çoğumuz her gün saatlerimizi telefonlarımıza bakarak, amaçsızca kaydırarak geçiririz. Telefonunuzdaki ayarları İngilizce olarak değiştirmek, kendinizi bu dile kaptırmanın çok kolay bir yoludur.

Telefon ayarlarınızı değiştirmek, modern yaşamla çok alakalı olan ve kelime öğrenme web sitelerinde göremeyeceğiniz “haber akışı” ve “sponsorlu içerik” gibi bazı kelimeleri öğretir.

İngilizce Öğrenme İçin Kitap Okuyun

Okumak sadece kavrayışınızı geliştirmek için değil, aynı zamanda özel rahatlama zamanınızın da bir parçası olabilir!

Hobileriniz ve ilgi alanlarınız başta olmak üzere size hitap eden konuları okuyarak eğlencenizi ikiye katlayabilirsiniz.

Tutkulu olduğunuz bir kitap seçin ve İngilizcesini okuyun, çünkü zaten aşina olacaksınız!

Kurgusal olmayan kitapların hayranıysanız, bir film yıldızı veya en sevdiğiniz spor kişiliği gibi ünlü bir kişinin biyografisini okumak isteyebilirsiniz.

Popüler bir örnek, Steve Jobs’un kendisinden ileri düzey kelime dağarcığı ve mizahi alıntılar içeren, Walter Isaacson tarafından yazılmış biyografisi mevcuttur.

Yazı ilgi çekicidir ve doğrudan konuya girer ve iş terimlerini öğrenmenin mükemmel bir yoludur.

Veya fantastik okumaları tercih ediyorsanız, Harry Potter serisindeki yedi kitabın hepsinde film uyarlamaları olduğundan ve diğer dillere çevrildiğinden, bu İngilizce öğrenenler için ideal bir dizidir.

Harry Potter kitapları çocuklara ve genç yetişkinlere yöneliktir ve seri ilerledikçe kitaplar giderek uzar ve daha karmaşık hale gelir. Dolayısıyla, ilk kitap daha çok basit bir çocuk kitabı, yedinci kitap ise daha yoğun bir genç yetişkin romanı.

Seri, cadılar ve büyücüler okulu Hogwarts’a gidecek kadar şanslı olan genç büyücü Harry Potter’ın maceralarını konu alıyor.

Kitaplar, günümüz argolarının harika bir kombinasyonunu ve ayrıca ilginç okumalar sağlayacak mitolojiyle ilgili terimleri içerir. Ayrıca, kelime dağarcığınızı geliştirecek birçok harika kelime eş anlamlısı da bulabilirsiniz.

Siyasi ve tarihi okumaları tercih ediyorsanız, insan efendilerini devirip Hayvan Çiftliği’ni ele geçiren çiftlik hayvanlarını anlatan George Orwell’ı kesinlikle okumalısınız.

Başka bir bakış açısıyla baktığınızda, hayvanların önemli siyasi figürleri ve insan gruplarını temsil ettiği Rus Devrimi’ne atıfta bulunur.

Ana düşman (kötü adam), Joseph Stalin’in bir alegorisi olan Napolyon adlı bir domuzdur. Yazım stili basit ve takip etmesi kolaydır. Çok heyecan verici ve bırakması zor!

Politika veya tarihle ilgileniyorsanız, bu çok önemli bir kitaptır. İngilizce öğrenmek için mükemmeldir ve hem çocuklar hem de yetişkinler tarafından tercih edilebilir niteliktedir.

Bütün Dillere Çevirisi Olan İngilizce Kitaplar ile

Çikolata sevenler ve tatlıya düşkün olanlar için mükemmel bir kitap da var! Harry Potter gibi, aynı zamanda birden çok dile çevrildi.

Johnny Depp’in oynadığı en son filmi görmüş olabilirsiniz. Film, ailesi ve büyükanne ve büyükbabasıyla yoksulluk içinde yaşayan Charlie Bucket adında genç bir çocuk hakkında.

Wonka’nın dünyaca ünlü çikolata fabrikasında bir tur kazandıktan sonra hayatı önemli ölçüde değişir.

Basit bir dil ve ne olduğuna dair açıklamalar kullanmanın yanı sıra, bazı fantastik açıklayıcı bir dil de kullanıyor.

Bu yüzden kendi kendine İngilizce öğrenmenin başka bir yolu da bu kitaptan geçiyor.

İngilizce Öğrenme İçin Müzik Dinleyin

ingilizce öğrenmek için müzik dinle

Herkes müziği sever.

Farklı zevklerimiz olabilir.

Siz metal müziği sevebilirken ben popu sevebilirim ama ikimiz de müziği seviyoruz.

Bugünlerde dünyadaki müziklerin çoğu İngilizce üretiliyor ve anadili İngilizce olmayan sanatçılar bile bu kervana katılıyor ve şarkılarını İngilizce olarak üretiyor.

Sadece müzik dinlemek yerine onu kullanın ve ondan İngilizce öğrenin. Farkında bile olmadan, en sevdiğiniz Beyoncé parçasını her dinlediğinizde öğrenmiş olacaksınız.

Sevdiğiniz şarkılardan öğrenmenin en iyi yanı akılda kalıcı olmaları (kafanıza takılırlar) ve dahası, dilin türü günlük İngilizcedir, böylece ortalama bir insanın nasıl konuştuğunu öğrenirsiniz.

Dinleyin ve sözlerle birlikte şarkı söyleyin. Şarkı sözlerine bakın ve söyledikleri şeyi hissetmeye çalışın.En sevdiğiniz ifadeleri seçin ve bunları not defterinize yazın ve her fırsatta bunları kullanarak pratik yapmayı unutmayın.

Kendinizle Konuşun

Bir dili öğrenmenin bir parçası, ona daha aşina olmak ve özgüveninizi arttırmaktır.

Bir iş sunumu gibi büyük bir etkinlikten önce pratik yapmanız gerekiyorsa, kendinizle konuşmak her zaman yardımcı olur.

Sohbeti kafanızda veya bir aynanın önünde prova edebilirsiniz.

Ama cesur hissediyorsanız, neden kendinizi kaydetmiyorsunuz?

Akıllı telefonunuzda veya bilgisayarınızda sohbetinizin veya sunumunuzun kısa bir videosunu çekmek, İngilizce konuşurken gerçekten nasıl ses çıkardığınızı görmenin harika bir yoludur.

Telaffuzunuzu, TV şovlarındaki ana dili konuşanların telaffuzuyla karşılaştırabilirsiniz. İşte bu evde İngilizce öğrenmek adına kolaylıklardan biridir.

Bir fincan çayla öğrenirken harika zaman geçirin!

Televizyon İzleyerek İngilizce Öğrenmek

Film ve TV şovları izlemek, İngilizceye daha fazla maruz kalmanın en kolay adımlarından biridir.

Ama en iyi şovlar hangileri?

Kaplan’ın 2012 yılında yaptığı bir araştırmaya göre, öğrencilerinin İngilizce öğrenmelerine yardımcı olmayı seçtikleri en popüler 5 seçenek şunlardır:

  • Friends (en çok izlenen dizi, tüm öğrencilerinin% 26’sının izlediği program!)
  • How I Met Your Mother?
  • CSI
  • House
  • The Big Bang Theory

Netflix’i İngilizce altyazılı ve aynı anda kendi dilinizde izlemenize olanak tanıyan Chrome için Netflix uzantısıyla evde İngilizce öğrenmek için deneyin.

Bu harika ücretsiz araç, karşılaştığınız yeni kelimeleri kaydetmenize bile izin verir.

İngilizce Günlük veya Blog ile İngilizce Öğrenmek

ingilizce öğrenme günlük

Yazmak çok yaratıcı ve rahatlatıcı bir aktivite olabilir.

İngilizce günlük veya blog tutmak, düzenli yazma pratiği yapmanın en iyi yoludur.

Yazma, gramer becerilerini geliştirmenin yanı sıra günlük İngilizceyi kullanma becerini de geliştirecek.

Elbette istediğiniz sıklıkta yazı yazabilirsiniz. Haftada bir yazı yazmak bile size büyük bir özgüven duygusu verecektir.

İngilizce nasıl öğrenebilirim sorusundan İngilizce öğreniyorum cümlesine geçebileceksiniz.

Ancak her hafta daha fazla yazmaya çalışın. Kendinize hedefler koyun, böylece daha çok, daha hızlı yazmanız gerekir.

Hata yapmaktan nefret eden bir mükemmeliyetçiyseniz, günlüğünüzü veya blogunuzu anadili İngilizce olanlara gösterebilir ve onlardan sizin için düzeltmelerini isteyebilirsiniz.

Anadili İngilizce olan birini tanımıyorsanız endişelenmeyin, Lang-8, dil öğrenenlerin birbirlerine yazı yazmada yardımcı olabilecekleri harika bir dil değişimi web sitesidir.

Önceki yazı çalışmalarınıza geri dönüp bakmak ve zaman içinde nasıl geliştiğinizi görmek kendinize olan güveninizi de artıracaktır!

Yorum Yaz